SOLNÉ LAMPY A FENG SHUI

Feng shui (popřípadě feng-šuej) je tradiční čínské učení, které se věnuje vztahu mezi člověkem a jeho životním prostorem v čase. Jeho cílem je navodit v daném prostoru (může se jednat například o byt, dům či pracoviště, ale také zahradu i celé město) harmonii a zprostředkovat tak nerušené plynutí energie čchi, což je v tradičním čínském pojetí světa základní energie, takzvaná vitální síla. Má dvě důležité složky, které se nazývají jin a jang.

V lidském těle má čchi dva zdroje – jedna část je vrozená a nachází se v ledvinách, druhá je naopak získaná, a to z potravy a vzduchu, který dýcháme. Energie čchi jednak vyživuje tělesné orgány, ale také chrání povrch těla. Její oběh je ve zdravém těle nenarušený, dojde-li však k jeho narušení, mohou se objevit nejrůznější nemoci. Energie čchi bývá často připodobňována k západnímu pojmu bioelektřina, popřípadě bioelektromagnetismus.

Čínské učení feng shui je v podstatě souhrn poznání, jedná se o životní filozofii, která se zabývá krajinnou tvorbou a architekturou, sociologií a psychologií člověka, zdravím a vitalitou. Ve feng shui se tak v podstatě kombinuje profese designéra a lékaře (popřípadě léčitele).

Dvě hlavní školy feng shui

Feng shui se dělí na dvě hlavní školy, jedná se o školu formy a školu kompasu. Kromě polarity jin a jang se feng shui věnuje také pěti elementům, kterými jsou voda, země, dřevo, oheň a kov. Cílem tohoto čínského učení je mezi jednotlivými elementy nastolit harmonii, a to pomocí barev, tvarů, materiálů, vůní a zvuků, a nalézt tak cestu ke spokojenosti, zdraví a vitálnímu životu obyvatele daného prostoru.

Existuje hned několik oblastí života, ve kterých feng shui působí. Patří mezi ně zdraví, mezilidské vztahy, kariéra, prosperita a kvalita života. Toto čínské učení nám může pomoci nalézt smysl života, vnitřní klid a štěstí. Rovněž podporuje naše cíle, studia a životní moudrosti.

Pravidelně se opakující časové rytmy

Tradiční čínské učení feng shui se zabývá také časovými rytmy. Díky dlouholetému pozorování proměn života může vycházet z předpokladu, že všechno, co na světě je, se mění, a to na základě opakujících se cyklů. Vzhledem k tomu, že tyto cykly jsou neměnné a pravidelně se opakují, jsou předvídatelné.

Uspořádání prostoru a bydlení podle feng shui

Podle učení feng shui by mělo být naše bydlení místem plným harmonie, soukromí, jistoty, zdraví, štěstí, regenerace a spokojenosti. Oproti tomu pracoviště by mělo nabízet co nejlepší využití našeho potenciálu, kreativity, inspirace a projevení individuality a zároveň by mělo být místem, kde fungují dobré pracovní vztahy. Feng shui navíc pomáhá rozvíjet osobnost, zbavit se strachu, lpění a závislostí, zvýšit sebevědomí, odstranit špatné postoje a dát životu smysl.

Základním pravidlem feng shui je jednoduchost, všechny technické předměty by proto měly být uspořádány jednoduše. Energie musí proudit v celém prostoru, tudíž jí nesmí stát nic v cestě. Energii mohou rozproudit také malá bodová světla. Lampičky by měly být i u počítače, televizoru a magnetofonu, aby energie čchi mohla bez problémů proudit a tím povzbudit mysl a zvýšit kreativitu.

Využití solných lamp ve feng shui

Místo obyčejných lampiček je velmi dobré použít solných lamp, které jsou znalci feng shui zvlášť oceňovány. Podle expertů na toto staré čínské učení jsou solné lampy vhodné do všech pracovních, bytových, ale také relaxačních prostor. Solné lampy jsou ručně upravené krystaly soli upevněné na dřevěném podstavci (mohou být i bez podstavce). Uvnitř solné lampy je pak vyvrtán otvor pro žárovku či svíčku. Solné lampy mají celou řadu pozitivních účinků. Podporují dýchací cesty, oběhový systém a rovněž zlepšují obranyschopnost organismu. Pomáhají také lidem, kteří trpí nejrůznějšími alergiemi, respiračními problémy a onemocněními krevního oběhu.

Terapie barvami – feng shui a solné lampy

Solné lampy se využívají také při terapii s barvami, neboli chromoterapii. Jejich zklidňující světlo plné bohatých barev totiž pomáhá neurotickým osobám a může také potlačit nespavost. Právě barvy mají pro učení feng shui velký význam, každá z nich má totiž jiný účinek. Červená je barva štěstí a oslav. Podporuje chuť k jídlu a zvyšuje krevní tlak, proto není dobré ji využívat v kancelářích a na veřejných prostranstvích, mohlo by totiž docházet k příliš velkému podráždění. Lepší je využívat ji jen opatrně – pro detail. Proti tomu růžová barva je mnohem klidnější. Symbolizuje relaxaci a často se spojuje se ženstvím, romantikou a citlivostí. Vhodná je pro místnosti určené k relaxaci a odpočinku. Uklidňující jsou také odstíny zelené a modré barvy. Zelená, barva rostlinného života, navozuje pocit klidu a míru, citronově zelená je barva optimismu, nebeská modř napomáhá harmonizaci, barva vody tvořivosti a tyrkysová dodává chuť a čilost, ale zároveň také uklidňuje. Tyto barvy je dobré používat v ložnicích, obývacích pokojích, dětských pokojíčcích, ale také v koupelnách a místnostech, kde je třeba vytvářet nové myšlenky. Odstíny modré a zelené totiž posilují zdraví, harmonii a růst. Do kanceláří a pokojů dospívajících se hodí barva purpurová, vyjadřuje totiž nejen jedinečnost, ale tak autoritu. Neutrální barvou je bílá, jež navozuje pocit čistoty, použít se proto dá kdekoli, stejně jako pomerančová barva, která symbolizuje styk s vesmírem.

Solné lampy jsou navíc výborným přírodním ionizátorem, který dokáže uvolňovat negativní ionty a vyrovnávat tak přebytek kladných iontů způsobený nejrůznější elektronikou. Účinek ionizace ještě zvyšuje zahřátí solného krystalu prostřednictvím žárovky nebo čajové svíčky, která se umísťuje dovnitř lampy. Solné lampy vytvářejí příjemnou a povzbuzující atmosféru, působí na psychickou i fyzickou stránku člověka.

TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den: