SOLNÉ JESKYNĚ

Strop jeskyněSolné jeskyně jsou hitem poslední doby. Pobyt v nich má mít velmi pozitivní účinky na lidský organismus, a to skrze solnou rudu, jíž jsou stěny těchto jeskyní obloženy. Podlaha solné jeskyně je pokryta solí a stropy jsou tvořeny solnými krystaly. Lidé jsou schopni za pobyt v těchto jeskyních, kterých jsou po České republice téměř tři stovky. A jaké účinky na zdraví solné jeskyně slibují a co od jejich působení můžeme očekávat?

Jak solné jeskyně fungují

Solné jeskyně jsou v podstatě jakési bunkry postavené z tun soli. Stěny tvoří solné kameny či brikety, strop je z lehkého materiálu, například z pěny, aby skrz něj mohl být odsáván vzduch, ale také je pokryt solí. Podlaha je pak opatřena podlahovým topením, jehož působením se uvolňují žádané látky jako sodík, draslík, selen, jód, hořčík nebo vápník.

Důležitou součástí jeskyně je ventilace. Vnější ventilace funguje u jeskyní, do nichž může být skrze stěny nasáván čerstvý vzduch, který poté odchází stropem. Vzduch se tedy neustále mění a je plný minerálů ze soli. Vnitřní ventilace je tvořena klimatizací umístěnou v jeskyni. Dále se v solné jeskyni používá germicidní lampa ničící bakterie.

Jak poznat dobré solné jeskyně?

Solné jeskyně tolik oblíbené zejména matkami s dětmi mohou mít účinkovat, ale také nemusí. Dobrá solná jeskyně se pozná tak, že vzduch v ní je skutečně cítit solí a dalšími minerály. Nemusíte být odborníky na aroma minerálů ani tvůrci parfémů s vytříbeným čichem, abyste poznali, že je „něco ve vzduchu“. Pokud necítíte rozdíl mezi vzduchem venku a v jeskyni – utratili jste své peníze zbytečně. V některých jeskyních je naopak odér soli a minerálních látek tak silný, až je to nepříjemné.

Další podmínkou dobré solné jeskyně je poměrně nízká vlhkost vzduchu. Vlhkost vzduchu nad 50 % by v těchto zařízeních mohla mít negativní účinky zejména na lidi například s onemocněním astmatem (ti přitom tyto jeskyně nejvíce vyhledávají). Je třeba si uvědomit, že solná jeskyně není totéž co solná pára (taktéž léčebná procedura) a je vyhledávána pro léčení zcela odlišných typů onemocnění a problémů.

Sůl nad zlato

KrystalStaré přísloví praví: „Sůl nad zlato!“ a tento minerál je skutečně pro lidský život (a také život jiných organismů) mnohem významnější než třpytivé zlato. V přírodě se vyskytuje ve formě halitu, což je nerost, který se těží, zvaný také sůl kamenná (právě halit se používá v solných jeskyních). V dávných dobách znamenala sůl bohatství a území, které se mohli pochlubit tímto nerostným bohatstvím, nepoznaly nikdy nouzi.

Sůl není jenom, co dělá většinu jídla poživatelným, sodík a chloridové ionty jsou látky, bez nichž bychom nepřežili. Jsou nezbytné k udržení osmotického tlaku v extracelulárních tekutinách. Představují také motor pro transport důležitých látek z prostřední extracelulárního do intracelulárního.

Avšak nadmíra sodíku je pro lidské tělo takřka stejně zhoubná jako jeho nedostatek. Naše chuť by měla sloužit jako zásadní ukazatel správné rovnováhy a míry sodíku (ne u každého tomu tak bohužel je).

Příznivé účinky solné jeskyně na zdraví

Moře
V solné jeskyni byste měli nasát tolik
minerálů jako při 3denním pobytu u moře. 

Solné jeskyně mají imitovat přímořské klima, které je pro člověka velmi příznivé. Během třičtvrtěhodinového pobytu ve kvalitní solné jeskyni byste měli „nasát“ tolik potřebných minerálů jako při cca třídenním pobytu u moře. Pobyt v solné jeskyni je doporučován na onemocnění dýchacích cest (zápal plic, chronické nachlazení, zánět průdušek,…) a na astma. Dále mají působit proti alergiím, při snížené funkci štítné žlázy, proti ekzémům a dalším kožním problémům, při vysokém krevním tlaku či jiných chorobách srdce a významné je také působení solných jeskyní na psychiku.

Solné jeskyně jsou v tomto směru doporučovány zejména na deprese a úzkostné stavy, mají mít relaxační účinek a působit proti stresu a nervozitě. Jeskyně prý pomáhají při neurózách a také mohou zmírnit stavy chronické vyčerpanosti a přepracovanosti. Na těchto vlivech má možná podíl i příjemné prostředí a zejména osvětlení solných jeskyní, které má oranžové odstíny, což je podle psychologie barev dobré pro zvýšení energie, povzbuzení radosti ze života, odstranění únavy anebo i mírné deprese.

Minerály v solných jeskyních

  • Nejdůležitějším minerálem v solné jeskyni je samozřejmě sodík. Je to třetí nejčastější prvek v našem organismu a jak již bylo řečeno, udržuje správný osmotický tlak tělních tekutin, ovlivňuje objem krevní plazmy a rovnováhu mezi kyselostí a zásaditostí prostředí organismu.
  • Solné jeskyně by měly také ve svém klimatu obsahovat jód. Tento prvek je zásadní pro správnou funkci štítné žlázy a je nesmírně důležitý pro těhotné ženy kvůli správnému vývoji plodu.
  • Význam dalšího prvku – vápníku – je všeobecně znám. Tento minerál se podílí na stavbě kostí i zubů, ale také na správné funkci bílkovin, srážlivosti krve a v mnoha dalších procesech.
  • Prvek selen je velmi vzácný v přírodě i v lidském těle. Jeho nedostatek způsobuje svalovou ztuhlost, bolesti a slabost, ale také poruchy reprodukčních schopností. Jeho nadbytek je ovšem karcinogenní a silně toxický.
  • A nakonec si zmiňme důležitý draslík, který je nezbytný pro činnost svalů a také pro fungování metabolismu sacharidů i bílkovin.

TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den: